© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka valstī izsludinātās ārkārtas situācijas laikā atgādina par zinātnisku lasāmvielu, kas pieejama jebkurā laikā un vietā ikvienam LU pārstāvim. LU Bibliotēkā elektroniskais krājums tiek papildināts ar pasaules akadēmiskajā vidē atzītu un novērtētu zinātnisku literatūru un pētījumiem, kas publiskoti augstvērtīgos jaunāko e-žurnālu rakstos un e-grāmatās.

Lai gan šobrīd uz laiku līdz 14. novembrim LU Bibliotēkas telpas un krājums nav klātienē pieejams, visiem LU pārstāvjiem ir iespēja izmantot plašu daudznozaru saturu elektroniskā vidē – kopumā 42 e-resursu platformas (gan e-grāmatu platformas – VLeBooks, ProQuest Ebook Central, gan e-žurnālu datubāzes – Cambridge Journals Online (pieejams arhīvs līdz 31.12.2018.), Emerald eJournals Premier (pieejams arhīvs līdz 28.02.2020.), JSTOR I-XII, XIV, XV and Life Sciences Collections, HeinOnline, Oxford Journals Online, Sage Journals, ScienceDirect, SpringerLink Contemporary Journals, Taylor & Francis Social Science & Humanities Library, Physical Review Journals, Westlaw, Wiley Online Library E-Journals Full Collection un atsevišķi iegādātie e-žurnāli (piemēram, Nature), gan Lursoft Laikrakstu bibliotēka NEWS.LV, gan uzziņu resursi – LETA online ziņas, LETA Arhīvs un Nozare.lv, Letonika, gan rīki – SAGE Research Methods, Passport, Orbis, Overleaf Commons, MarketLine, gan jaukta formāta datubāzes – ClinicalKey, Culturethèque, European Pharmacopoeia, LVS Latvijas standartu tiešsaistes lasītava, OECD iLibrary, ProQuest Dissertations & Theses Global, ScienceDirect, Scopus, UpToDate, Web of Science Core Collection). Šajās platformās kopumā pieejami abonētie 17 477 pilntekstu e-žurnāli, aptuveni 208 123 e-grāmatas, gandrīz pieci miljoni pasaules disertāciju un maģistra darbu pilntekstu un anotāciju.

LU Bibliotēka ir nodrošinājusi piekļuvi 2 daudznozaru e-grāmatu platformām. Tajās meklējamas ne vien studijām, bet arī pētniecībai nepieciešamās e-grāmatas.  Viena no platformām ir VLeBooks, kur pieejamas LU Bibliotēkas iegādātās e-grāmatas dažādās zinātņu nozarēs no pasaulē vadošajām izdevniecībām – Blackwell Publishing, Cambridge University Press, Springer Verlag, John Wiley & Sons Inc u.c. Piekļuve nodrošināta LU datortīklā un ārpus LU, pieslēdzoties ar LUIS lietotājvārdu un paroli. Plašāk šeit.  Otra – ProQuest eBook Academic Complete Collection, ir kompānijas ProQuest elektronisko grāmatu kolekcija, kas ietver aptuveni 208 123 visu nozaru vadošo izdevniecību, tostarp daudzu universitāšu izdevniecību e-grāmatas. Piekļuve nodrošināta LU datortīklā un ārpus LU, pieslēdzoties ar personīgā profila lietotājvārdu un paroli, kas izveidots, atrodoties LU datortīklā. Ja līdz šim tāds nav izveidots, informāciju par piekļuvi jautāt, rakstot uz e-pastu info-bibl@lu.lv. Plašāk šeit.

Atgādinām, ka e-grāmatas vienlaicīgi var izmantot neierobežots lietotāju skaits, taču jāņem vērā, ka katrai e-grāmatai ir noteikti atsevišķi ierobežojumi kopēšanai un drukāšanai (tos nosaka e-grāmatas izdevējs).

Blakus plašam pieejamo e-grāmatu klāstam LU Bibliotēkas e-krājumā atrodami pasaules akadēmiskajās izdevniecībās izdoti zinātniski atzīti e-žurnāli, kas pieejami LU abonētās datubāzēs, piemēram,  JSTOR, Nature, Oxford Journals Online, Sage Journals, ScienceDirect, SpringerLink Contemporary Journals, Taylor & Francis Social Science & Humanities Library, Wiley Online Library E-Journals Full Collection u.c. Piekļuves saites un papildinformācija par šiem e-resursiem atrodama LU Bibliotēkas tīmekļa vietnes sadaļā E-resursi no A līdz Z  un E-resursi nozarēs.

Pasaulē strauji attīstoties atvērtās piekļuves pakalpojumiem, pasaules akadēmiskās izdevniecībās (piemēram, Routledge, CRC Press, Springer Nature u.c.) tiek veicināta atvērtā izdevējdarbība un tiek pilnīgi vai daļēji atvērtā piekļuvē publicētas zinātniska satura grāmatas. Plašāka informācija par e-grāmatām brīvpieejā pieejama ŠEIT. Tāpat LU pieejamas pārbaudītas 174 atvērtās piekļuves datubāzes ar multi-formāta materiāliem. Piekļuves saites šiem e-resursiem atrodamas LU Bibliotēkas tīmekļa vietnes sadaļā E-resursi no A līdz Z  un E-resursi nozarēs.

Vienlaikus LU Bibliotēka regulāri nodrošina izmēģinājuma piekļuvi dažādām datubāzēm, izmēģinājuma resursiem gadā vidēji tiek organizētas aptuveni 15 piekļuves. Informācija par to  pieejama gan latviešu, gan angļu valodā LU Bibliotēkas tīmekļa vietnes sadaļā Ziņas,  Izmēģinājuma resursi,  E-resursi no A līdz Z, E-resursi nozarēs un LUIS Mans portāls sadaļās Datubāzes, Bibliotēkas un Studentiem un darbiniekiem (pieslēdzoties ar savu LUIS lietotājvārdu un paroli).

LU Bibliotēka aicina izmantot pieejamos e-resursus un izteikt savu viedokli par jebkuru no tiem, sūtot atsauksmes uz e-pasta adresi info-bibl@lu.lv vai rakstot šeit. Jūsu atsauksmes palīdzēs novērtēt katra e-resursa nepieciešamību un noderību LU studiju un pētniecības atbalstam. 

Saudzēsim sevi un citus mājsēdes laikā, lai iespējami ātrāk atgrieztos pie studijām klātienē!

Dalīties

Saistītais saturs

Bibliotēka ienāk tavās mājās!
10.11.2021.

Bibliotēka ienāk tavās mājās!

Bibliotēka ienāk tavās mājās!
10.11.2021.

Bibliotēka ienāk tavās mājās!

Esam ar jums arī mājsēdes laikā! LU Bibliotēkas atbalsts elektronisko resursu lietošanā
07.11.2021.

Esam ar jums arī mājsēdes laikā! LU Bibliotēkas atbalsts elektronisko resursu lietošanā