Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte un LU Bibliotēka aicina apmeklēt ceļojošo izstādi "Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt", kas būs skatāma LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēkā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 28. janvārim. Izstāde veltīta Latvijas valsts simtgadei un tās veidotāji ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), sadarbojoties ar plānošanas reģioniem un Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB).

Lauki, ciemi un pilsētas - tur apslēpti Latvijas ainavu dārgumi. Šīs ainavas dārgumi aptur ikdienas steigu un izraisa vēlmi pakavēties pie tām ilgāk - tas ir ērti izdarāms, apskatot krāšņās fotogrāfijas, kas izvietotas izstādē. Izstāde stāsta par 50 Latvijas ainavu dārgumiem, kas atlasīti ar sabiedrības atbalstu - ikvienam Latvijas iedzīvotājam 2017. gadā bija iespēja pieteikt savu ainavu dārgumu un dalīties ar vēsturiskiem fotoattēliem no savas privātās kolekcijas. Tika saņemti 928 pieteikumi. Ainavu ekspertu padome turpmākai vērtēšanai izvirzīja 243 ainavas. Par izvirzītajām ainavām varēja balsot ik viens Latvijas iedzīvotājs, vietnē www.ainavudargumi.lv, kopumā tika saņemtas 45 382 balsis. Ņemot vērā balsošanas rezultātus un ainavu ekspertu viedokli, ainavu ekspertu padome atlasīja 50 ainavas kā Latvijas ainavu dārgumus.

Izstādē izmantotas arī fotogrāfijas no muzeju, LNB kolekcijām un valsts simtās jubilejas gadā tapušas fotogrāfijas.

Katru Latvijas reģionu - Kurzemi, Latgali, Rīgas reģionu, Vidzemi un Zemgali - izstādē raksturo 10 ainavu dārgumi.

Starp izstādē attēlotajiem ainavu dārgumiem atrodamas katru reģionu raksturojošas vietas: Kurzeme - Kolkasrags, kas ir unikāla vieta ne vien Latvijas, bet visas Eiropas mērogā; Vidzeme - Āraišu ezers un tā apkārtne, kur uz nelielas saliņas atrodams Eiropas mēroga arheoloģijas piemineklis, Āraišu ezerpils; Zemgale - Tērvetes parks ar pilskalnu, kas iezīmējas ar savu izteikto siluetu un stāvajām nogāzēm; Latgale - Daugavas loki, kas ir viena no retajām vietām, kur Daugavai saglabāts dabiskais tecējums un Rīgas reģions - Lielais Ķemeru tīrelis, kas ir aptuveni 8000 gadu vecs.

Ainavu dārgumu fotoattēli, kā arī iedzīvotāju iesūtītie atmiņu stāsti un iespaidi par tiem tiek saglabāti arī elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē - tā aizvien ir papildināma ar digitalizētām fotogrāfijām no personīgajiem krājumiem, reģistrējoties un ievietojot tos LNB digitālajā kolekcijā "Zudusī Latvija".

Izstāde LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēkā būs skatāma līdz 28. janvārim.

Laipni aicināti!

Dalīties