Latvijas Universitātē no 22. līdz 28. oktobrim Starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļā norisināsies vairāki pasākumi: praktisks seminārs “Atvērtā zinātne pētniecības grantu piesaistei”, lekcija “Ievads datu konceptā”, tiešsaistes seminārs “Datu pārvaldības plāni: kā tos veidot, ievērojot atvērtās zinātnes un FAIR* principus?” un citi.

Latvijas Universitātes (LU) Zinātnes departaments, LU Bibliotēka un Nacionālais atvērtās piekļuves dienests aicina piedalīties ikgadējās Starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas 2018 (International Open Access Week 2018) aktivitātēs:

Starptautiskajā seminārā “Atvērtā zinātne pētniecības grantu piesaistei” (Open Science for Successful Research Grants), kas 24. oktobrī plkst. 14.00 notiks LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā, Konferenču zālē, Rīgā, Kalpaka bulvārī 4, 2. stāvā. Seminārā plānots izzināt labo praksi, kā uzvarēt pētījumu projektu konkursos, iekļaujot atvērtās zinātnes principus projekta pieteikumā, kā arī pievērsties pētniecības datu pārvaldības jautājumiem. Plašāk un pieteikšanāsšeit.                                

Semināru vadīs Dānijas Tehniskās Universitātes Nacionālā Ūdens Resursu institūta (National Institute of Aquatic Resources at the Technical University of Denmarkzinātniskās darbības koordinators un FOSTER Plus (Fostering the practical implementation of Open Science in Horizon 2020 and beyond) projekta pārstāvis Ivo Grigorovs (Ivo Grigorov), kuram ir ievērojama pieredze finanšu piesaistīšanā pētījumu projektiem un atvērtās zinātnes principu pielietošanā pētniecībā. Pēc semināra I. Grigorovs piedāvās individuālas konsultācijas.

Lekcijā “Ievads datu konceptā”, kas 26. oktobrī plkst. 10.00 notiks LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā, 108. telpā, Rīgā, Kalpaka bulvārī 4, 1. stāvā. Lekciju par datu izpratni un nozīmi, dažādiem datu tipiem vadīs LU Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas pētniece un LU Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas lektore Liene Viļuma. Pieteikšanās šeit.

Tiešsaistes seminārā* “Datu pārvaldības plāni: kā tos veidot, ievērojot atvērtās zinātnes un FAIR** principus?” (Data Management Plans: Open and FAIR), kas tiks pārraidīts 26. oktobrī plkst. 12.00. Interesenti to varēs skatīties arī LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā, 108. telpā, Rīgā, Kalpaka bulvārī 4, 1. stāvā. Tiešsaistes semināru vadīs Glāzgovas universitātes (University of Glasgow) un Digitālā pārvaldības centra (The Digital Curation Centre) pētniece Sāra Džonsa (Sarah Jones). Sāra Džonsa stāstīs par datu pārvaldības plāniem un pētniecības datu pārvaldību, izmantojot atvērtības un FAIR principus. FAIR principu pielietošana nodrošina efektīvāku pētījumu datu izmantošanu un pieejamību ilgtermiņā. Pieteikšanāsšeit.

Informācijas stendā “Ieskats atvērtā zinātnē” 26. oktobrī, plkst. 14.00 - 16.00 LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā, 110. telpā, Rīgā, Kalpaka bulvārī 4, 1. stāvā. Informācijas stendā varēs iepazīsties ar aktualitātēm atvērtā piekļuvē un atvērtā zinātnē, plakātiem, bukletiem, kā arī saņemt konsultācijas.

Papildus visas nedēļas garumā aicinām izmantot iespēju pieslēgties tiešsaistes semināriem, kurus organizē OpenAIRE sadarbībā ar FOSTER. Tiešsaistes semināri būs veltīti plašai tematikai: atvērtai piekļuvei, atvērtai zinātnei, Eiropas Komisijas pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” prasībām pētījumu rezultātu publiskošanai, atvērtiem pētniecības datiem, datu pārvaldības plāniem, FAIR datu principiem, kā arī atvērtās zinātnes juridiskiem aspektiem. Plašāka informācija un pieteikšanās pieejama šeit.

Starptautiskā atvērtās piekļuves nedēļa ir ikgadējs pasākums, kurā akadēmiskā un pētnieciskā kopiena visā pasaulē atzīmē un aktualizē jauno pieeju pētniecības rezultātu publiskošanai, kā arī veicina sabiedrības zināšanas par pētniecības rezultātu atvērtās piekļuves (Open Access) priekšrocībām. Pasaulē jau vairāk nekā 100 valstis piedalās Starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas aktivitāšu organizēšanā. Šī gada tēma ir ”Atvērto zināšanu taisnīguma pamatprincipu izstrāde” (Designing equitable foundations for open knowledge).

*Tiešsaistes seminārs jeb vebinārs ir mācību un diskusiju forma interneta vidē. Lai tajā piedalītos, Jums nepieciešama unikālā saite, kas Jums tiks nosūtīta uz e-pastu, pēc reģistrācijas vebināram. Lai dzirdētu seminārā runāto, nepieciešami datora skaļruņi vai austiņas. Seminārā iespējams iesaistīties, izmantojot datoram pieslēgtu mikrofonu vai rakstot tekstu diskusiju laukā.

** FAIR (no angļu valodas – Findable-atrodami, Accessible-pieejami, Interoperable-savietojami, Re-usable-atkārtoti lietojami)

Kontaktinformācija 
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv