Augstskolu bibliotēku kolēģi no FORTHEM alianses partneraugstskolām viesojas LU Bibliotēkā.
Augstskolu bibliotēku kolēģi no FORTHEM alianses partneraugstskolām viesojas LU Bibliotēkā.

Nedēļas garumā no 23. maija līdz 27. maijam LU Bibliotēka Erasmus projekta ietvaros uzņēma viesus – augstskolu bibliotēku kolēģus no FORTHEM alianses partneraugstskolām: Valensijas Universitātes (Spānija), Burgundijas Universitātes (Francija), Jyväskylä Universitātes (Somija) un Gūtenberga Universitātes Maincā (Vācija).  Vizītes mērķis bija padziļināti iepazīties ar LU Bibliotēkas darba procesu dažādību un profesionālajiem sasniegumiem sākot no digitalizācijas iespējām līdz modernai bibliotēkas videi LU Akadēmiskajā centrā.

 

Vizīti LU Bibliotēkā viesi uzsāka vēsturiskā Rīgas ēkā – Kerkoviusa namā, kur izvietota Bibliotēka Kalpaka bulvārī. Ārvalstu viesi iepazinās ar LU Bibliotēkas attīstības vēsturi, misiju un struktūru. Tam sekoja ekskursija vēsturiskajā L.V. Kerkoviusa savrupnamā, iepazīšanās ar bibliotēkas vidi un izstādi “Antīkā runas māksla”. Ārvalstu kolēģi apmeklēja arī Raiņa bulvāri 19, kur LU Muzeja gida pavadībā apskatīja LU vēsturisko ēku, kā arī uzzināja interesantus faktus par Latvijas vēsturi. Pēc Rīgas panorāmas aplūkošanas no skatu platformas uz ēkas jumta kolēģi devās uz Bibliotēku Raiņa bulvārī, kur guva ieskatu LU Bibliotēkas piedāvāto pakalpojumu klāstā un risināja diskusijas par akadēmisko bibliotēku attīstību nākotnē.

Savukārt, iepazīstot LU Bibliotēkas pieredzi mācību organizēšanā dažādām lasītāju grupām, ārzemju kolēģu un pašmāju speciālistiem raisījās pārrunas par dažādiem sadarbības modeļiem starp augstskolas bibliotēku un mācībspēkiem. Norisinājās viedokļu apmaiņa – par bibliotekāra lomu studējošo informācijpratības veicināšanā. Interesi raisīja LU Bibliotēkas piedāvātais brīvās izvēles kurss "Ievads informācijpratībā", jo šāds apmācību formāts netiek īstenots nevienā no viesu augstskolu bibliotēkām. Līdzās tam tika uzsvērtas doktorantu un pētnieku informacionālajās vajadzībās pētniecības un publicēšanās jautājumos.  

LU Bibliotēkā norit aktīvs darbs, lai sagatavotu krājumu LU Rakstu mājai, kas top LU Akadēmiskajā centrā. Par intensīvo darbu viesi pārliecinājās, apmeklējot Humanitāro zinātņu bibliotēku. Viesus visvairāk interesēja – kā tiek organizēts darba process, kā tiek risināti profesionālie jautājumi. Ciemiņi iepazinās ar rakstnieka Zigmunda Skujiņa daiļradei veltīto izstādi. Pirmā pašapkalpošanās grāmatu izsniegšanas iekārta LU tika atklāta tieši šajā nozares bibliotēkā. Ārvalstu viesiem tika demonstrēta gan pati iekārta, gan sniegts stāsts par iekārtai doto vārdu – “Visvaldis” (tulkojumā "the one who rules everything"). Viesiem ļoti patika ideja, ka iekārtai dota Latvijas vēsturē nozīmīgas personības vārds, šādā veidā sasaistot gan ielas nosaukumu, kur atrodas Humanitāro zinātņu fakultāte un bibliotēka, gan simboliski akcentējot bibliotēkas tehnoloģiju nozīmīgo ietekmi bibliotēkas servisa attīstībā.

Vizītes laikā viesi apmeklēja LU Bibliotēkas Krājuma izmantošanas un attīstības departamentu, kur iepazinās ar tradicionālā un elektroniskā krājuma attīstību un veidošanu, kā arī saglabāšanu turpmākajām paaudzēm. Būtisku interesi kolēģi izrādīja par informācijas resursu iegādes procesa organizēšanu augstskolā. Svarīgs akcents pieredzes apmaiņā tika veltīts elektronisko resursu abonēšanas procesa norisei un elektronisko resursu pieejamības jautājumiem. Viesiem tika demonstrēti digitalizācijas tehniskie procesi darbībā, kā arī viens no digitalizācijas gala rezultātiem – digitālās kolekcijas un virtuālās izstādes. Departamentā viesi guva ieskatu arī Reto izdevumu un rokrakstu kolekcijā. Viesiem bija iespēja aplūkot atsevišķus interesantākos kolekcijas piemērus: senāko grāmatu, vecākos izdevumus latviešu valodā, oriģinālo muižas dāvinājuma aktu krāšņā noformējumā, unikālas Napoleona dibinātā Eģiptoloģijas institūta izdotās oriģinālgravīras u.c. materiālus. Kolēģi guva ieskatu arī plašajā grāmatu krātuvē.

Aktīvā nedēļa tika noslēgta ar vizīti LU Akadēmiskajā centrā, iepazīstot gan modernāko studiju un pētniecisko vidi Latvijā, gan LU Bibliotēkas pieredzi, nodrošinot divu jaunāko nozaru bibliotēku servisu – 24/7 – Dabaszinātņu un Zinātņu mājas bibliotēkās. Kopīgās diskusijās tika spriests par studentu centrētas bibliotēkas priekšrocībām, kā arī akcentēti profesionālie izaicinājumi, strādājot atvērta modeļa bibliotēkā.

Pieredzes apmaiņa un zināšanu papildināšana ir būtiska mūsdienu bibliotekāras speciālistiem. Tikšanās kalpoja kā platforma ideju apmaiņai, kas sniedza iedvesmu tālākajam darbam. Daloties ar pieredzi darbā universitāšu bibliotēkās, nonācām pie atziņām, ka universitāšu bibliotēkas ir spējīgas mainīties atbilstoši laikmeta prasībām un pat būt soli priekšā notikumiem. Viens no galvenajiem secinājumiem – mums ir ko rādīt un ar ko lepoties!

Dalīties

Saistītais saturs

Bibliotēkā viesojas LU Senioru kluba biedri
16.06.2022.

Bibliotēkā viesojas LU Senioru kluba biedri

LU Akadēmiskajā centrā viesojas Tartu bibliotēku pārstāvji
23.05.2022.

LU Akadēmiskajā centrā viesojas Tartu bibliotēku pārstāvji