"Jau kopš mazām bērnu dienām dzīvojos pa bibliotēku," interviju iesāk Diāna.

Turpinām iepazīstināt ar bibliotekāra darbu Latvijas Universitātē. Bibliotēka mainās līdzi laikiem – šoreiz par darba specifiku stāsta Diāna Puķīte, informācijas speciāliste Latvijas Universitātes Bibliotēkas Krājuma izmantošanas un attīstības departamentā. LU Bibliotēkā D. Puķīte strādā 18 gadus.

Kāpēc izvēlējies bibliotekāra profesiju?

Jau kopš mazām bērnu dienām dzīvojos pa bibliotēku – tajā laikā bija atsevišķa plašu klausīšanās istaba, kurā brīvi varēja klausīties gan mūzikas plates, gan dažādas pasakas. Protams, grāmatas un bērnu žurnālus arī lasīju. No bērnības atceros tādus īpašos bērnu žurnālus kā Mazputniņš, kurā bija interesanta lasāmviela bērniem, un jauniešu žurnālus Mana un Laba. Līdz ar to arī vēlāk diezgan daudz laika pavadīju bibliotēkā un novēroju, kā bibliotekāres strādā un ko dara. Kad vidusskolas gados bija jāizvēlas, ko vēlos studēt tālāk – nodomāju – kāpēc gan es arī nevarētu kļūt par bibliotekāri. Tā nu nonācu līdz bibliotekāra profesijai, kurā esmu vēl šobrīd. Esmu gandarīta par izvēli, it sevišķi šobrīd, kad viss mainās un plūst.

 

Kā norit darba ikdiena?

Mana ikdiena paiet saziņā ar grāmatu piegādātājiem un kolēģiem, veicot grāmatu pasūtījumus. Ikdienā es veidoju bibliogrāfiskos aprakstus Valsts nozīmes bibliotēku elektroniskajā Kopkatalogā. Ikdienā darbs norit arī ar visdažādākajiem dokumentiem.

Visvairāk savā ikdienas darbā patīk, ka ir iespēja iepazīties ar jaunajām grāmatām, kas ienāk Bibliotēkā pirms tās nonāk pie lietotājiem. Varētu pat teikt, ka es ar kolēģiem esam pirmie, kas ierauga, kas ir ienācis Bibliotēkā un drīzumā nonāks pie lasītājiem. Tādējādi varu arī piefiksēt, kuru grāmatu vēlētos vēlāk izlasīt.

 

Kā ir mainījusies LU Bibliotēka, kamēr tu strādā šeit?

Pasaule mainās, Bibliotēka mainās līdzi. Tā ir kļuvusi modernāka un lasītājiem pieejamāka. Resursu klāsts, protams, arī ar katru gadu aug. Pa šiem gadiem ir mainijušās Latvijas Universitātes fakultāšu bibliotēku atrašanās vietas, gan arī mūsu departamenta atrašanās vieta. Bibliotēkai neiztikt  arī bez profesionāliem darbiniekiem, kas spēj ātri un profesionāli palīdzēt studentiem, atrast sev nepieciešamo resursu – vai nu tā ir drukātā grāmata vai kāds elektroniskais resurss.

Dalīties

Saistītais saturs

Mans sirds darbs ir bibliografēšana. Intervija ar galveno bibliotekāri  Sandru Fominu
10.02.2023.

Mans sirds darbs ir bibliografēšana. Intervija ar galveno bibliotekāri Sandru Fominu

Informācijas atslēga ir bibliotekāra zināšanas. Intervija ar LU Bibliotēkas eksperti Vēsmu Klūgu
21.06.2022.

Informācijas atslēga ir bibliotekāra zināšanas. Intervija ar LU Bibliotēkas eksperti Vēsmu Klūgu

Bibliotekāre Ilze Alekšūne: Uz darbu nāku ar lielu prieku
19.05.2022.

Bibliotekāre Ilze Alekšūne: Uz darbu nāku ar lielu prieku

Bibliotekārs kā detektīvs – intervija ar informācijas speciālisti Lindu Valli
08.04.2022.

Bibliotekārs kā detektīvs – intervija ar informācijas speciālisti Lindu Valli

Notikumi iz’ bibliotēkas ikdienas. Kādreiz. Stāsta Ilona Vēliņa-Švilpe
01.04.2022.

Notikumi iz’ bibliotēkas ikdienas. Kādreiz. Stāsta Ilona Vēliņa-Švilpe