LU Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča

8.decembrī Latvijas Universitātes Bibliotēkā norisinājās konference ,,Latvietis kokā ēd sēnes: nopietni un nenopietni par latviešiem’’. Tās ietvaros LU akadēmiskais personāls, doktoranti, atmiņas institūciju u.c. jomas speciālisti šķetināja atbildes uz jautājumu “Kur radies apgalvojums, ka latvieši ir tautiņa pie Baltijas jūras, kas dzīvo kokos un ēd sēnes?”

Ideja šādu konferenci organizēt radās pavasarī, kad uzvirmoja jautājums par citāta ,,Latvieši ir tautiņa pie Baltijas jūras, kas dzīvo kokos un ēd sēnes’’ vēsturisko izcelsmi. Minētais teiciens ir interpretēts dažādos vārdu salikumos, taču lai gan tas mums visiem ir zināms un dzirdēts, diemžēl pētot dažādus rakstītos avotus, neizdevās noskaidrot viennozīmīgu tā izcelsmi.

Savā uzrunā konferences dalībniekiem LU rektors prof. Indriķis Muižnieks uzsvēra sēņu daudzveidību un to nozīmīgumu gan savā dzīvē, gan zinātnē: “Acīmredzot, kā daudzas lietas, arī tā sēņu lieta ir rosinoša, mudinoša un līdz galam neatrisināma, tāpat kā visa zinātne.” Konferences organizētāja un vadītāja LU Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča norādīja, ka konference ir tapusi ciešā kopsadarbībā ar LU Humanitāro zinātņu fakultāti un LU Filozofijas un socioloģijas institūtu, pulcējot 14 dažādu zinātņu nozaru speciālistus. M. Saviča izteica gandarījumu, ka konference ir rezultējusies ar iespēju no dažādiem interesantiem skatu punktiem paraudzīties uz šo tēmu.

Konferencē ar referātiem piedalījās LU Filozofijas un socioloģijas institūta direktore Dr. habil. phil., LU prof., LZA akadēmiķe, Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas īstenā locekle Maija Kūle, LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dr.soc. Dagmāra Beitnere - Le Galla, LU Humanitāro zinātņu fakultātes vadošā pētniece Dr. habil. philol., prof. Janīna Kursīte-Pakule un citi nozaru speciālisti un pētnieki.

Referenti apskatīja daudzveidīgu tematu loku – sākot no slavenā teiciena izcelsmes jautājumiem un sēņu un koku nozīmi latviskās identitātes veidošanā līdz pat latvieša vizuālajam tēlam un spējai par sevi pasmieties dažādos vēsturiskajos un kultūras kontekstos. Konferences programma izraisīja lielu interesi. Klātienē to noklausījās vairāk nekā 50 klausītāju, savukārt tiešsaistē to skatījuši ap 1,400 interesentu.

Konferences programma

Aicinām ikvienu noskatīties konferences ierakstu LU tiešraižu kanālā Youtube.

Konferences prezentācijas:

Dalīties