Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka līdz 2020. gada 15. decembrim nodrošina iespēju izmantot pētniecības publikāciju veidošanas rīku Writefull.

Writefull ir valodas rīks, kur pielietotas jaunākās mākslīgā intelekta (MI) metodes zinātniskā teksta apstrādē. Rīks izstrādāts, ņemot vērā studentu un pētnieku īpašās prasības, pielāgojoties akadēmiskā stila rakstīšanas niansēm. Izmantojot Writefull,   tā lietotāji var justies pārliecināti par pētniecības darba valodas sniegumu, pieļaujot mazāk kļūdu, vairojot produktivitāti un pielāgojot savu darbību akadēmiskajam stilam.

Writefull for Word rīks sniedz atsauksmi par rakstītā teksta valodu Microsoft Word dokumentā. Tiek pārbaudīta gramatika, pareizrakstība, leksika, pieturzīmes un valodas stils. Tāpat tiek piedāvāta iespēja izmantot “Language Search”, kas ir  zinātnisku oriģināltekstu datubāze, kurā studenti un pētnieki var meklēt valodas jēdzienus, kas var tikt izmantoti teksta veidošanā, kā arī “Sentence Palette”, kas ir akadēmiskajam stilam atbilstošu teikumu kolekcija. Rīks darbojas, reģistrējoties ar LU e-pastu. Pieejama pamācība.

Writefull Revise pārbauda tekstā gramatiku, pareizrakstību, leksiku, pieturzīmes un valodas stilu. Revise piedāvā iespēju augšupielādēt pārbaudāmo tekstu, pārskatīt ieteicamos labojumus, veikt labojumus un lejupielādēt laboto tekstu. Revise tāpat rāda ieteikumu skaitu visās piecās kategorijās, tādējādi ļaujot spriest par valodas lietojumu augšupielādētajā dokumentā. Rīks darbojas tiešsaistē.

Writefull Cite pārbauda tekstā citējamību, atzīmē teikumus, kuros nepieciešams pievienot atsauces. Kad Cite identificē teikumu, kurā iztrūkst atsauce, tiek radīts ieteikums pievienot atsauci. Studentiem un pētniekiem ir iespēja augšupielādēt savu rakstu, lai pārliecinātos par to, vai visas atsauces ir savietotas atbilstoši.  Pretēji pret-plaģiātisma rīkiem, Cite nesalīdzina augšupielādētos tekstus ar datubāzē esošiem, taču tiek izmantota  sevišķa MI modelī bāzēta datubāze, kas palīdz noteikt, vai atsauce ir nepieciešama. Rīks darbojas tiešsaistē

Ērtākai resursa lietošanai pieejama Writefull izmēģinājuma piekļuves vispārīgā informācija un Writefull for Word lietotāja ceļvedis (angļu valodā).

Tāpat iespējams pieteikties uz tiešsaistes semināru  (vebināru) “Create your perfect article using Writefull”, kas notiks 2020. gada 24. novembrī. Reģistrēšanās forma pieejama šeit.

Piekļuve  Writefull rīkam nodrošināta, reģistrējoties ar LU e-pastu, līdz 2020. gada 15. decembrim.

Rīks piemērots tikai tekstiem angļu valodā.

LU Bibliotēka  aicina izteikt savu viedokli par  Writefull  šeit vai sūtot atsauksmes uz e-pasta adresi info-bibl@lu.lv. Jūsu atsauksmes palīdzēs novērtēt rīka nepieciešamību LU studiju un pētniecības atbalstam.  

Dalīties