Latvijas Universitātes (turpmāk – LU) Bibliotēka ir papildinājusies ar vērtīgu dāvinājumu politikas un vēstures nozarē no trimdas latviešu vēsturnieka un sabiedriskā darbinieka Jāņa Arveda Trapāna (dzimis 1938. gada 24. jūnijā Rīgā). Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas J.A. Trapāns pildīja Latvijas aizsardzības ministra pienākumus Ministru prezidenta Māra Gaiļa valdībā (1994.-1995. g.), vēlāk darbojās diplomātiskajā dienestā.

Jānis Trapāns ir ieguvis vēstures bakalaura grādu Stenforda Universitātē un turpinājis studijas Kalifornijas Universitātē Bērkli, iegūstot maģistra un doktora grādus. Viņš guva plašu atpazīstamību kā viens no “Radio Brīvā Eiropa /  Radio Brīvība” raidījumu latviešu valodā direktoriem un vadošajiem spīkeriem Minhenē, ieguldot lielu darbu Latvijas neatkarības atjaunošanā.

J. Trapāns kā profesionāls vēsturnieks ir sarakstījis vairākus darbus par Latvijas vēsturi, tādējādi veicinot izpratni par latviešu tautas pagātni gan trimdā, gan Latvijā. Kā pētnieks un autors viņš ir spējis atdzīvināt un saglabāt latviešu vēstures atmiņas.

Starp dažādam grāmatām par pasaules un atsevišķu valstu vēsturi ir J. Trapāna paša sarakstītais darbs par Latvijas un Krievijas vēsturi 1944. - 1953. g. ar nosaukumu “Die Geschichtsmodifizierung in Lettland nach dem Vorbild Moskaus”.

Jāņa Trapāna dāvātā privātbibliotēka, sastāvoša no 155 grāmatām angļu, vācu un latviešu valodā, tagad iekļauta LU Bibliotēkas krājumā. Dažās no grāmatām varam ieraudzīt arī Radio Brīva Eiropa bibliotēkas kādreizējos iespiestos zīmogus.

Dāvinājums ir nozīmīgs devums Bibliotēkai un visai Latvijas Universitātei, bagātinot studiju procesu un zinātnisko pētniecību politikas un vēstures nozarē.

Iespieddarbus ikviens interesents var pasūtīt kopkatalogā. 

Dalīties