Marta Liepa pieredzes apmaiņāMariboras Universitātē. Foto no privātā arhīva

Jūnija beigās LU Bibliotēkas galvenā bibliotekāre Marta Liepa Erasmus+ darbinieku mobilitātes programmas ietvaros viesojās Mariboras universitātes Bibliotēkā Slovēnijā, kur nedēļas garumā bija iespēja izzināt Slovēnijas bibliotēku sistēmu kopumā, kā arī Mariboras universitātes bibliotēkas darbību.

Šajā pieredzes apmaiņas pasākumā piedalījās 25 bibliotekāri no akadēmiskajām bibliotēkām dažādās Eiropas valstīs – Somijā, Lietuvā, Spānijā, Horvātijā un citās.

Sarunās un prezentācijās piecu dienu laikā dalībnieki iepazinās ar bibliotēkas darbības virzieniem universitātē un ārpus tās. Bibliotēkai ir nozīmīga loma Mariboras kultūras dzīvē, gan rīkojot dažādus publiskus pasākumus un izstādes, gan vācot, saglabājot un pētot vēsturiskus materiālus par Štīrijas reģionu. Tāpat tajā tiek pievērsta uzmanība dažādu tehnoloģisku risinājumu ieviešanai, piemēram, lasītājiem  tiek piedāvāts 3D printeris, grāmatu izsniegšanas un saņemšanas pakomāti, programmatūra cilvēka anatomijas apguvei. Ar interesi tika uzklausīta LU Bibliotēkas pieredze ar brīvpiekļuves diennakts lasītavām, jo ar pieprasījumu pēc šāda risinājuma saskaras bibliotekāri arī citās augstskolās.

Mobilitātes nedēļas dalībniekus vienoja prieks par iespēju satikties klātienē, jo daudziem šis bija pirmais sabiedriskais pasākums pēc pandēmijas ierobežojumu perioda. Raisījās aktīvas diskusijas par bibliotēku jomas aktualitātēm, veiksmīgiem un mazāk veiksmīgiem risinājumiem un pakalpojumiem. Tika secināts, ka akadēmiskās bibliotēkas Eiropā saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem un iespējām – arvien pieaug  pieprasījums pēc digitāliem resursiem un jauniem pakalpojumiem.

Papildus profesionālās pieredzes apmaiņai Mariboras universitātes Bibliotēkas komanda bija sarūpējusi arī dažādas kultūras aktivitātes, piemēram, Slovēnijas senākās pilsētas Ptujas apmeklējumu un vīna degustāciju pasaulē vecākā vīna koka pavēnī.

Dalība Erasmus+ sniedza gan iedvesmu turpināt aktīvi darboties LU Bibliotēkā, gan veidot draudzības saites ar kolēģiem ārzemēs.

Dalīties

Saistītais saturs

Bonuss mākslas vēsturniekiem – franču valodas pratējiem
05.10.2022.

Bonuss mākslas vēsturniekiem – franču valodas pratējiem

Skaidrītes Gilučas darba mūžs LU Bibliotēkā
29.09.2022.

Skaidrītes Gilučas darba mūžs LU Bibliotēkā

LU Bibliotēka velta izstādi izcilajam valodniekam Kārlim Mīlenbaham
26.09.2022.

LU Bibliotēka velta izstādi izcilajam valodniekam Kārlim Mīlenbaham