Izstādes “Kā mēs sākām mācīties dabaszinātnes?” atklāšanas pasākums.

Bibliotēku nedēļas ietvaros (no 22. līdz 28. aprīlim) LU Bibliotēka bija sagatavojusi pasākumu un aktivitāšu programmu: bezmaksas tīmekļsemināru, izstādi “Kā mēs sākām mācīties dabaszinātnes?”, diskusiju un tikšanos ar romāna “Raganas” autori Dainu Tabūnu LU Grāmatu klubā, kā arī grāmatu lasīšanas akciju “Aklais randiņš ar grāmatu”. Aicinām iepazīties ar notikušo pasākumu apskatu.

Tīmekļseminārā “Dimensions: pasaulē lielākā ar zinātni saistītā datubāze pētniecības sasniegumu novērtēšanai un atpazīstamībai”  tika skaidroti saistīto datu principi, kas piedāvā visplašāko ar zinātni saistītās informācijas kolekciju. Dimensions atspoguļo visu pētniecības dzīves ciklu – dotācijas, publikācijas, pētījumu datu kopas, politikas dokumentus, tādējādi šī datubāze var palīdzēt katrā pētniecības cikla posmā. Semināram pieslēdzās ap 60 dalībnieku. 

Lai tīmekļseminārs būtu pieejams iespējami plašākai auditorijai, sagatavots tā ieraksts.   

Plašāka informācija par semināru: ŠEIT.

Bibliotēkā Raiņa Bulvārī notika divas Bibliotēku nedēļas aktivitātes. 24. aprīlī notika LU Grāmatu kluba tikšanās ar rakstnieci Dainu Tabūnu, kura stāstīja par radošā procesa niansēm un darbu pie romāna "Raganas". Tikšanās dalībnieki pārrunāja romānā skartās tēmas un to aktualitāti, kā arī autores nākotnes ieceres.  

Plašāka informācija par Grāmatu kluba tikšanos: ŠEIT.

Aicinām pievienoties LU Grāmatu klubam. Vairāk informācijas ŠEIT.

Akcijā “Aklais randiņš ar grāmatu” LU Bibliotēka piedāvāja literatūru izvēlēties neredzot grāmatu vākus, bet izlasot to raksturojošus citātus. Nedēļas ietvaros paņemta teju puse no sagatavotajām grāmatām. Visiem interesentiem, kuri vēl nepaspēja piedalīties noslēpumaino grāmatu akcijā, vēl ir iespējā tikt pie savas grāmatas līdz 13. maijam. Pēc šīs akcijas noslēguma, viens no lasītājiem saņems pārsteiguma balvu no LU Bibliotēkas.  

25. aprīlī Dabaszinātņu bibliotēkā (LU Akadēmiskā centra Dabas mājā, Jelgavas ielā 1) atklāta izstāde "Kā mēs sākām mācīties dabaszinātnes?" par pirmajām grāmatām latviešu valodā ķīmijas, bioloģijas, botānikas, zooloģijas un ģeogrāfijas nozarē pamatskolas, vidusskolas un augstskolas izglītības apguvei. Atklāšanas pasākumā izstādes autore, LU Bibliotēkas eksperte Vēsma Klūga uzstājās ar stāstījumu par izstādes veidošanas procesu. Tāpat, pasākuma viesiem bija iespēja doties ekskursijā pa Dabas māju. 

Izstāde ikvienam interesentam apskatāma līdz 1. jūnijam. 

Plašāka informācija par izstādi: ŠEIT.

Bibliotēku nedēļā LU saimei bija iespējams iepazīties ar diviem e-resursiem izmēģinājuma piekļuvē.  

  • Loeb Classical Library grāmatu kolekcijai, kurā ir pieejami pilnteksti grieķu un latīņu tekstu sējumiem un paralēlie tulkojumi angļu valodā; 

  • medicīnas e-žurnālu datubāzei Taylor & Francis Medical Library, kur ir pieejami vairāk nekā 170 medicīnas e-žurnālu, turklāt vairāk nekā 90% žurnālu šajā kolekcijā ir iekļauti pētniecības platformā Web of Science (pieeja nodrošināta līdz 23. maijam). 

LU Bibliotēka pateicas visiem dalībniekiem par piedalīšanos 2024. gada Bibliotēku nedēļas pasākumos!

Dalīties