LU Bioloģijas institūta pētniece Ieva Roze

8. martā Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu bibliotēkā atklāta izstāde “Caur puķēm. Vilis Plūdons – 150”. Izstādē centrālā vieta veltīta līdz šim maz interpretētam darbam latviešu literatūrā, - Viļa Plūdoņa poēmai ritmizētā prozā “Fantāzijai par puķēm”.

Darbā spilgti iezīmējas pāreja no romantisma pasaulskatījuma uz modernisma tradīciju. Ekspozīciju papildina LU emeritētā profesora Viestura Vecgrāvja un literatūrzinātnieces Sigitas Kušneres šim darbam veltītie vārdi. Darbs “Fantāzija par puķēm” pirmo reizi tika izdots 1911. gadā, un atkārtotu izdevumu piedzīvoja tikai pēc 94 gadiem – 2005. gadā. Izstādē var iepazīties ar abiem šiem izdevumiem.

Flora un dabas tēlojumi ir raksturīgi Plūdoņa darbiem, tāpēc augu motīvs kā centrālā izstādes tēma likās tikai loģiska. Tai skaitā arī nosaukuma izvēle – “Caur puķēm”.

Atklāšanas pasākuma dalībniekus uzrunāja LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas vadītāja prof. Ieva Kalniņa. LU Bioloģijas institūta pētnieces Ievas Rozes stāstījumā savijās Plūdoņa darbos minētie augi un to īstenie nosaukumi no zinātnes skatupunkta.

Izstāde ir veiksmīgas un līdz šim neparastas sadarbības rezultāts. Tas ir pierādījums, ka pat tik dažādas zinātnes nozares var atrast kopīgu valodu un viena otru papildināt.

Izstāde atklāta Viļa Plūdoņa 150. dzimšanas dienai veltītās 82. Latvijas Universitātes starptautiskā zinātniskā konferences sekcijas ““Atraitnes dēla” un “Eža kažociņa” autoram – 150” ietvaros.

Aicinām ikvienu apskatīt izstādi LU Bibliotēkā Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža ielā 4a, 1. stāvā) līdz 22. martam.

Dalīties