Tuvojas Ziemassvētku brīvdienas, un varbūt kādai LU Bibliotēkas lasītājai (vai lasītājam) radīsies vēlēšanās atcerēties bērnību vai padarboties kopā ar bērniem radošās aktivitātēs “ar vēsturisku piesitienu”.

Tieši šim mērķim kā radīta mūsu bibliotēkā atrodamā pirms 160 gadiem izdotā grāmata par to, kā meitenēm pašām pagatavot rotaļlietas - Ebenīzera Lendelsa (Ebenezer Landells, 1808-1860) kopā ar meitu Alisi radītā grāmata The girl's own toy-maker, and book of recreation (3rd edition, 1863 ). LU Bibliotēkā tā nonākusi ap 1923. gadu, tātad mūsu rīcībā atrodas jau 100 gadus. 

Angļu valodu tagad pārvalda gandrīz ikviens, tādēļ skaidrā un saprotamā valodā sniegtās pamācības par to, kā izgatavot papīra lelles, leļļu mājiņas un mēbeles, leļļu apģērbu, tāpat arī papīra ziedus, groziņus un citus dekoratīvus priekšmetus, var iedvesmot grāmatas lietotāju uz radošu darbību un iztēli dažādām variācijām, izmantojot grāmatā raksturoto izpildījuma tehniku.Varbūt kādu tas rosinās organizēt meistarklasi/darbnīcu, kurā attiecīgajai auditorijai piedāvātas detalizētas instrukcijas, uz kuru pamata iespējams izvērsties plašam fantāzijas lidojumam atbilstoši mūsu laikmetam.  

Šī grāmata tiek dēvēta par viktoriānisma laikmeta izklaižu dārgumu krātuvi. To var uzlūkot gan kā praktisku rokasgrāmatu, gan spēļu un izklaižu vēstures materiālu. Īpaši ieteicama topošajiem pedagogiem. 

Priecīgus un radošus Ziemassvētkus visiem! 

Dalīties