2023. gada 16. martā plkst. 12.20 Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu bibliotēkā (Rīgā, Visvalža ielā 4a) tiks atklāta izstāde “Jānim Endzelīnam – 150”.

16.–17. martā LU Humanitāro zinātņu fakultātē norisināsies starptautiska zinātniskā konference “Gramatika un vārddarināšana”. Vairāk informācijas šeit: https://www.aok.lu.lv/programma/programma/.

Šī notikuma ietvaros LU Humanitāro zinātņu bibliotēka ielūdz uz izstādi, kas veltīta valodnieka, viena no Latvijas visu laiku izcilākā zinātnieka, jaunas nozares – baltistikas – pamatlicēja salīdzināmi vēsturiskajā valodniecībā, Jāņa Endzelīna 150. jubilejai.

Izstādē būs iespējams iepazīties ar J. Endzelīna dzīves gājumu. Skolas gados rodas J. Endzelīna pirmā interese par valodas pētīšanu. Tērbatas periodā publicē pirmos valodnieka pētījumus un aizsākas sadarbība ar Kārli Mīlenbahu (1853-1916). Svarīga vieta izstādes aprakstošajā daļā piešķirta laikam, kad J. Endzelīns kļūst par profesoru, strādā Harkivas Universitātē un uzsāk darbu pie grāmatas “Lettische Grammatik” izdošanas. 1920. gadā profesors atgriežas Latvijā, lai strādātu jaundibinātajā Latvijas Augstskolā (vēlāk Universitātē) izveido un vada pirmo un ilgus gadus vienīgo Baltu filoloģijas nodaļu pasaules universitātēs (1921‒1940). Paralēli darbojas arī Rīgas Latviešu biedrībā un kopā ar prof. Pēteri Šmitu izdod vairākus valodniecībai veltītus darbus. Padomju laikā gan materiāli, gan morāli palīdz represētajiem filologiem.

Izstādē būs iespējams iepazīties ar izdevumiem, kas veltīti baltistikai, vārdnīcām un J. Endzelīnam. Izvēlēti eksemplāri ar īpašu kultūrvēsturisku un emocionālu nozīmi – izdevumi no ievērojamu personu privātbibliotēkām, ar veltījuma ierakstiem un valodnieka piezīmēm.

Sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju, izstādes centrālā vieta paredzēta J. Endzelīna manuskripta “Lettische Grammatik” sākuma daļas iecerētajam 2. izdevumam, kurš tiks eksponēts

  • 16. martā no plkst. 12.00 līdz 14.00;
  • 17. martā no plkst. 12.00 līdz 14.00.

Izstāde būs skatāma līdz 30. aprīlim.

Laipni gaidīti!

Dalīties