Atbilstoši studiju un zinātniskā darba virzieniem Latvijas Universitātes Bibliotēka katru gadu abonē periodiskos izdevumus (laikrakstus un žurnālus) gan drukātā, gan elektroniskā formātā.

Lielākā daļa abonēto izdevumu ir elektroniskā formātā. 2023. gadā lasītājiem pieejamas šādas e-žurnālu pilntekstu datubāzes: Cambridge Journals Online, EBSCO host (CEEAS), Oxford Journals Online, Physical Review Journals/PROLA, Sage Journals, SpringerLink Contemporary Journals, Taylor & Francis Social Science & Humanities Library, Wiley Online Library E-Journals.

Iegādāti arī atsevišķi elektroniskie žurnāli un laikraksti, kas nav iekļauti abonētajās datubāzēs. Tie ir svarīgi nozares izdevumi, kas nepieciešami mācību procesa nodrošināšanai: Journal of Chemical Education, Nature, Jurista Vārds, laikraksts Financial Times, Magnetohydrodynamics, The Physics Teacher, izdevniecības “Skolas Vārds” e-izdevumi: Metodiskie materiāli skolām 1.-12. klase, Metodiskie materiāli pirmsskolām, žurnāli Skolas Vārds, Pirmsskola, laikraksts Izglītība un kultūra.                                                                 

Informācija par 2023. gadā abonētajām datubāzēm un atsevišķiem e-izdevumiem ievietota LU Bibliotēkas tīmekļvietnē sadaļā “Abonētie e-resursi”. 

Nozares bibliotēkās pieejami abonētie drukātie laikraksti un žurnāli. Tie ir pieprasīti nozares žurnāli, piemēram: Doctus, Latvijas Ārsts, Materia Medica – Zinātņu mājas bibliotēkā; Ir, Time, Der Spiegel, The Economist - Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēkā; National Geographic, Naturwissenschaften im unterricht Chemie - Dabaszinātņu bibliotēkā.                                                    

Atbilstoši Obligātā eksemplāra likumam LU Bibliotēka saņem no Latvijas Nacionālās bibliotēkas kā obligātos eksemplārus laikrakstus un žurnālus, kas atbilst LU mācību programmām. Obligātais eksemplārs papildina bibliotēkas krājumu ar nepieciešamajiem izdevumiem. Piemēram, Bibliotēka Aspazijas bulvārī iegūst šādus ekonomikas nozares žurnālus: Baltic Business Quarterly, Baltic Journal of Economic Studies, Bilance, Bilances Juridiskie Padomi, Dienas Bizness, Forbes (LV), iFiT: finanses, tiesības, vadība, Ir Nauda, Latvijas Tirgotājs. Lasītājiem pieejami arī tādi populāri žurnāli, kā Geo, Ilustrētā Pasaules Vēsture, Ilustrētā Zinātne, Ir, Praktiskais Latvietis, Rīgas Laiks, Sporta Avīze. Obligātā eksemplāra nosaukumu skaits ir aptuveni 110, ņemot vērā to, ka katru gadu daži žurnāli tiek izslēgti no aprites vai pāriet uz elektronisko formātu, tiek izdoti jauni žurnāli. Vēršam lasītāju uzmanību, ka Bibliotēkas Krātuvē pieaug arī 2023. gada žurnālu skaits. Tagad lasītāji var pasūtīt no Krātuves arī izdevniecības “Rīgas Viļņi”, “Manižurnāli.lv”, “SIA Mediju nams” 2023. gada žurnālus: Citādā Pasaule, Dzīves Stāsti, Ieva, Ievas Stāsti, Kā Būt Laimīgai, Kas Jauns, Patiesā Dzīve, Sirds Sarunas, Tava Iedvesma un citus.

Informācija par 2023. gadā drukātajiem periodiskajiem izdevumiem (pirkumi un obligātais eksemplārs) pieejama LU Bibliotēkas tīmekļvietnē sadaļā Laikraksti un žurnāli no A līdz Z (lu.lv)

Dalīties