ziemas ainava

1. februārī plkst. 16.00 Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā - Akadēmiskā centra Zinātņu mājā (Jelgavas iela 3) tiks atklāta Sarmītes Strautiņas akvareļu izstāde “Pieturas apmulsušam un nogurušam prātam”.

Sarmīte Strautiņa par savu saistību ar LU stāsta: “Esmu divas reizes absolvējusi LU – pirmo reizi kā filosofs, otro – kā sociālo zinātņu maģistre. Skolas gados pamācījusies Madonas mākslas skolā. Tāpēc ar prātu iznācis darboties vairāk, kā ar otām un krāsām”.

Runājot par savu radošo izpausmi krāsu pasaulē, S. Strautiņa uzsver, ka viņas draudzība ar akvareļu krāsām ciešāk izveidojusies pirms gadiem pieciem, kad tika meklēti jauni izaicinājumi - “Pati! Ko un cik es varu apgūt, iemācīties pati? Sākot no pašiem pamatiem, pētot papīrus, krāsas, ūdens savaldīšanu, nogaidīšanu, ievērojot gan stingrus noteikumus, gan ļaujot dancot otām un plūst krāsām. Bija gan vilšanās, gan brīnumi, garlaicība un pārsteigumi. Prieks un gandarījums. Taču arī šobrīd es uzskatu, ka esmu iemācījusies un sapratusi tikai nelielu daļu no sarežģītās un iespējām bagātās akvareļu dzīves. Un tas mani neizsakāmi priecē, jo visas bagātības jau vēl tikai priekšā”.

Izstādē skatāmi darbi, par kuriem S. Strautiņa norāda, ka vairums no tiem radīti, sākoties Covid-19 laikam, ierobežojumiem un mājsēdei. “Tobrīd es turpināju savus izbraucienus un pastaigas dabā. Tās bija kļuvušas par neatņemamu manas dzīves daļu kopš Camino de Santiago (Santjago ceļš, Spānija) veikšanas. Iet vienatnē, koncentrēties tikai uz apkārt redzamo, dzirdamo, saožamo, saplūstot ar to. Pieņemt visu esošo, kļūstot par tā daļu – vai gan tas nav Brīnums?”

“Tāpēc man gribējās ar saviem iespaidiem darīt labu saviem Feisbuka draugiem un paziņām. Es redzēju viņu bailes, satraukumu un apjukumu. Prāts apmulst un sāk riņķot pa vienu trajektoriju, kožot sev astē, vai šaudoties, mētājoties no viena kakta uz citu. Bet mieru un skaidru prātu var atgūt tikai Dabā, jo tā nebīstas, nedusmojas, neapvaino”.

“Savus klaiņojumu iespaidus katru dienu es pārvērtu ainavās, varbūt nedaudz vienmuļās, bet krāsās niansētās, mierīgās un apcerīgās. Tās darinot, pieklusa mans prāts, satraukums pārgāja. Palika tikai smarža no laukiem, sniega, klusums un miers. To novēlu arī Jums, izstādes skatītāji”!

Izstādes kuratore – LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes lektore, Mg.paed., Mg.phil. Ērika Lanka.

Izstāde skatāma līdz 26. februārim.

Izstādi var apmeklēt ikviens interesents bez maksas darba dienās 7.30-20.00 un sestdienās 7.30-18.00.

Dalīties