Vārds digitalizācija izklausās kā apslēpts un ar sarežģītām tehnoloģijām saistīts termins. Kas tad īsti slēpjas aiz šī vārda? Pats svarīgākais – tas ir process un vesela virkne darbību.

Digitalizācija ir iespēja fiziskus dokumentus, gravīras, manuskriptus un citus iespieddarbus pārvērst elektroniskā formātā. Savukārt ar dažādu formātu palīdzību skenētos materiālus ir iespējams ievietot publiskās datubāzēs, ievērojot, protams, Autortiesību likumu. Digitalizācijā izdala vairākus posmus līdz drukātais izdevums ir pārvērsts labi lasāmā elektroniskā formātā. Materiālu novietošana uz skenera un tā skenēšana ir tikai pirmais posms digitalizācijā. Nākamie posmi ir skenēto attēlu apstrāde, arhīvdatņu, lietojumdatņu izveide un ilgtermiņa saglabāšana. Vēlētos izcelt otro posmu – skenēto attēlu apstrāde, jo tas ietekmē visus tālākos digitalizācijas posmus. LU Bibliotēkā digitalizēto materiālu apstrādē izmanto  „Adobe Photoshop” un „LIMB Processing” programmas. Ar to palīdzību ir visērtāk un vislabāk uzlabot sliktas kvalitātes materiālus.

Grāmatas “Gesetzbuch für die Kurländischen Bauern” titullapa kreisajā pusē pirms apstrādes, labajā - pēc apstrādes

Kā attēlā redzams, no izdevuma titullapas apstrādes rezultātā noņemti uzraksti, svītrojumi un citi defekti, kas laikam ejot bija izveidojušies. Ja svarīgi, lai attēlā atspoguļotos arī vēsturiskās liecības – zīmogi, paraksti vai veiktās marginālijas, tad noņemti tiek vienīgi laika zoba radītie bojājumi.

Nākamais un vēsturei visnozīmīgākais posms ir digitālās kopijas izveidošana un tās saglabāšana. Šī posma svarīgums tiek analizēts visā pasaulē, un, nemitīgās tehnoloģiju attīstības ietekmē, savu aktualitāti nekad nezaudē.

Kad digitālā kopija ir izveidota, to ievieto datubāzē. Tās galvenais mērķis ir informācijas resursu saglabāšana nākamajām paaudzēm jeb mūžsaglabāšana. Ja attēla kvalitāte digitalizācijas otrajā posmā nebūtu uzlabota, tad nāktos atkal atgriezties iepriekšējā posmā un to veikt no sākuma. Tieši tāpēc digitalizācija nav iedomājama bez tādām attēlu uzlabojošām programmām kā Adobe Photoshop un LIMB Processing.

Kā papildus iespēja, ko dāvā digitalizācija, ir digitalizētā teksta apstrāde, izmantojot teksta atpazīšanas programmas, ja skenētais materiāls ir bijis tieši teksts. LU Bibliotēkā tiek izmantota teksta atpazīšanas programma Optical Character Recognition (OCR). Jaunākā programmas versija spēj arī atpazīt tekstu senajā drukā.

Digitalizācijas procesa galarezultātā skenētie attēli izskatās daudz pievilcīgāki nekā sākumā. Tie ir vieglāk lasāmi, jo liekā informācija ir noņemta nost. Līdz ar to attēlus var izmantot dažādu izstāžu, afišu, bukletu un citu augstvērtīgu materiālu izveidē, bet tekstuālo informāciju lietotājs var atrast, izmantojot dažādas vārdu meklētāju programmas, tādējādi digitalizēto materiālu padarot vēl pieejamāku sabiedrībai.

Dalīties