Skolēni iejūtas «studentu ādā» pasākumā «Studenta kurpēs»
© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Vasara ir atpūtas laiks, kad pieprasījums pēc bibliotēkas ir vismazākais. Tas nenozīmē, ka visi pētnieki pārtraukuši darbu un viņiem nerodas vajadzība ieskatīties kādā senāk izdotā materiālā. Arī tiem, kas vasarā atrod laiku pētnieciskiem hobijiem, pašizglītībai un sevis pilnveidošanai, var gadīties, ka steidzīgi ievajagas precizēt kādu jautājumu, kuram atbildes rodamas agrāk izdotās grāmatās, bet bibliotēka šajā laikā slēgta apmeklētājiem vai arī atvērta laikā, kad tas nav parocīgi citu plānu dēļ.

Tad pastāv cerība, ka elektroniskajā katalogā pie grāmatas apraksta laimēsies ieraudzīt frāzi “Resurss pieejams arī tiešsaistē” un tur būs dota elektroniskā saite piekļuvei grāmatas digitalizētajai versijai - lūdzu, jebkurā laikā. Ja citādi materiāls fiziski pieejams tikai lasītavā, tad parocīgāk, protams, ir to izlasīt datorā. Bet, lai tiktāl nonāktu, tā bibliogrāfiskajam aprakstam jābūt iekļautam elektroniskajā katalogā, kur šo e-saiti uz digitalizēto versiju var pievienot. Šai versijai nav obligāti jābūt pašas bibliotēkas digitalizācijas produktam; var izmantot jebkuras pasaules bibliotēkas veikumu, ja to neskar pieejas ierobežojumi. Parasti tiek dota tā e-saite, kuras aktivizēšanai nav vajadzīga papildus reģistrācija ar lasītāja karti, nemaz nerunājot par maksas versijām.

Atrast iespējamās attālināti pieejamās versijas var arī ne tikai caur elektronisko kopkatalogu, bet arī izmantojot meklēšanas un informācijas piegādes sistēmu Primo Discovery, kas nodrošina piekļuvi dažādiem informācijas resursu veidiem no vienas meklēšanas saskarnes, bet tad jārēķinās ar to, ka vairumā gadījumu tiek prasīta autorizācija. Dažkārt licences noteikumi liedz iespēju piekļūt pilnam tekstam, jo autorizācija iespējama tikai konkrētās valsts vai tās organizāciju tīkla ietvaros. Arī daļai Latvijas Nacionālās bibliotēkas piedāvāto elektronisko versiju redzēsiet frāzi “Ar autortiesībām aizsargātie izdevumi pieejami tikai LNB un publisko bibliotēku tīklā”.

Autortiesību likums ļauj brīvi rīkoties ar autoru darbiem, ja pagājuši 70 gadi pēc autora nāves. Ja nav citi apstākļi, kas ļauj nevadīties pēc šī kritērija (autora vai viņa mantinieku dota piekrišana publicēt bez ierobežojumiem, stingri ierobežota piekļuve ar dažādiem garantijas nosacījumiem u.tml.), nevajadzētu lolot daudz cerību uz pēdējā pusgadsimta publikāciju pieejamību arī elektroniskā formātā.

Sakarā ar Covid-19 tika noņemti ierobežojumi un dota brīva attālinātā pieeja LNB digitalizētajām latviešu grāmatām, taču līdz ar ārkārtas situācijas izbeigšanos jārēķinās, ka vairumam izdevumu brīvas attālinātās piekļuves vietā būs jāsaskaras ar ierobežojumu atjaunošanos. LU Bibliotēkas pievienotās e-saites uz savām digitalizētajām versijām apstākļu izmaiņām nav pakļautas.

Kā iepriekš minēts, Elektroniskajā kopkatalogā ietvertas grāmatas bibliogrāfiskajam aprakstam pievienotā e-saite var novirzīt uz piekļuvi citur pasaulē digitalizētam produktam, lai nedublētu jau reiz paveiktu digitalizāciju. Tā, piemēram, daudziem izdevumiem par Baltijas vēsturi digitalizētās versijas atrodamas Tartu Universitātes digitālajā arhīvā DSpace, popularizējot Atvērtās zinātnes (Open Science) principus.

LU Bibliotēka piedāvā atrast laiku individuālai pašizaugsmei un arī vasarā izmantot laikmeta tehnoloģiskās iespējas attālinātai pieejai elektroniskiem resursiem.

Veiksmi lasīšanā un ražīgu vasaru! Spiediet uz attēla, lai to palielinātu.

Dalīties