Lai arī izdevums tiks eksponēts slēgtā vitrīnā, skatītājiem būs iespēja redzēt ilustrāciju daudzveidību. Katru nedēļu izdevumā tiks atvērta cita lapas puse. Foto: LU Bibliotēka

No 1. marta Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēkas antresola stāvā (Jelgavas ielā 1) būs aplūkojams viens no LU Bibliotēkas retumiem – skotu herbālistes Elizabetes Blekvelas krāšņi ilustrētais vairāksējumu darbs “Herbarium Blackwellianum”, kas izdots 1760. gadā.

LU Bibliotēka ir bagāta ar lieliskiem, retiem izdevumiem. Viens to tiem ir Elizabetes Blekvelas (Elizabeth Blackwell, 1707-1758) izveidotais “Herbarium Blackwellianum”. Pirms 315 gadiem dzimusī botāniķe amatiere Elizabete Blekvela zināma kā pirmā sieviete, kas pati ilustrēja savus darbus, gravēja uz vara plāksnēm un manuāli izkrāsoja iespiestos attēlus. “Herbarium Blackwellianum” ar roku izkrāsotie attēli joprojām ir nevainojami saglabājuši krāsas. Augu un to ārstnieciskā pielietojuma apraksti ir paralēli latīņu un vācu valodā, ar augu nosaukumu rādītāju astoņās valodās.

Elizabetes Blekvelas populārākie izdevumi ir “A Curious Herbal” (1737-1739), kas tiek dēvēta par botānikas ilustrāciju klasiku, un apjomīgais “Herbarium Blackwellianum” (1750-1773) kā uzziņu rokasgrāmata mediķiem un aptiekāriem ārstniecības augu izmantošanai. Slavenais zviedru botāniķis Kārlis Linnejs (Carl von Linné, 1707-1778) apbrīnoja viņas devumu un dēvēja Elizabeti Blekvelu par “Botanica Blackwellia”.

Lai arī izdevums tiks eksponēts slēgtā vitrīnā, skatītājiem būs iespēja redzēt ilustrāciju daudzveidību. Katru nedēļu izdevumā tiks atvērta cita lapas puse. Tas ļaus  skatītājiem redzēt jaunus attālus, kā arī pasargās unikālās ilustrācijas no apgaismojuma ietekmes. Līdztekus tam ikvienam interesentam ir iespēja izmantot pieeju izdevuma elektroniskajai versijai.

Krāšņais izdevums būs apskatāms līdz 27. jūnijam LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēkas antresola stāvā (Jelgavas ielā 1).

Dalīties