Zinātnieku naktī, kas 30. aprīlī norisināsies attālināti vietnē www.zinatniekunakts2021.lv, Latvijas Universitātes Bibliotēka piedalīsies ar diskusiju “Sabiedriskā zinātne (Citizen Science). Quo Vadis?”.

Sabiedriskā zinātne ir kopradē balstīts pētniecības process, kurā iedzīvotāji vai amatierzinātnieki sadarbojas ar zinātniekiem, kuri nodarbojas ar pētniecību profesionāli, bieži vien ir ieguvuši pēcdiploma grādu, un strādā zinātnes jomā. Sabiedrības iesaiste zinātnē ir plaši izplatīta prakse pasaulē, kura, pieaugot iegūto datu apjomam, kļūst arvien populārāka.

Sabiedrība zinātniskās izpētes procesā var piedalīties dažādos veidos: novērot parādības, vākt datus, apstrādāt, analizēt un interpretēt datus, piedalīties ideju izstrādē, arī kā pētniecības projektu finansētāji. Līdzdarbošanās un sadarbība sabiedriskā zinātnē ļauj eksperimentus, pētījumus vai izmeklējumus veikt plašā mērogā, nepārtraukti, nodrošinot zinātniekiem lielas un daudzveidīgas datu kopas, kuras citādi varētu nebūt pieejamas.

Diskusijā “Sabiedriskā zinātne (Citizen Science). Quo Vadis?”, kas notiks plkst. 18.10-19.40, savā pieredzē dalīsies Latvijas Universitātes pētnieki.

Diskusijā piedalīsies:

 1. Kas ir sabiedriskā zinātne (Citizen Science)? Gita Rozenberga, LU Bibliotēkas galvenā bibliotekāre.

2. Dzīvās prakses laboratorija: Lauksaimniecības un lauku attīstības pētījumi, kuros tiek izmantotas līdzdalības pieejas dažādas formas. Miķelis Grīviņš, Dr. soc., Baltijas studiju centra vadošais pētnieks.

3. Zinātnes ētika sabiedriskajā zinātnē. Signe Mežinska, Dr. sc. soc., MS Bioethics asociētā profesore, Medicīnas fakultāte.

4. Projekts www.iesaisties.lv. Sanita Reinsone vadošā pētniece, PhD, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

5. Sabiedriskā zinātne un etnobotānika.  PhD, Baiba Prūse.

6. Sabiedrības zinātne biomedicīnā. Ilze Elbere, MSc. biol., Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs.

 

Eiropas Zinātnieku nakts mērķis ir sniegt iespēju iepazīties ar zinātnes sasniegumiem un zinātnieku darbu, šogad virtuāli viesojoties zinātniskajos institūtos, augstskolās un citās iestādēs no visas Latvijas. Šī gada pasākuma tēma ir “Zinātnes sasniegumi nākotnei”, un pasākumu šogad organizē Latvijas Universitāte.

Eiropas Zinātnieku nakts pasākums Latvijā notiks jau 15. reizi un, pateicoties attālinātajam norises formātam vietnē www.zinatniekunakts2021.lv, šogad būs pieejams interesentiem jebkurā vietā Latvijā un pasaulē. Zinātnieku nakts apmeklētāji varēs virtuāli paviesoties astoņās Latvijas pilsētās un ielūkoties ap 15 dažādu Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu laboratorijās, vērot un iesaistīties eksperimentos, diskutēt ar zinātniekiem un piedalīties citās Latvijas zinātnieku sagatavotās aktivitātēs.

Eiropas zinātnieku nakts tiešsaistes formātā piedāvās diskusijas, lekcijas, eksperimentu demonstrējumus, virtuālās ekskursijas, projektu prezentācijas, īsfilmas, viktorīnas, spēles, izstādes un pat koncertus, sportiskās aktivitātes un ķīmisko reakciju šovu, kā arī iespēju apmeklētājiem daļu eksperimentu veikt mājas apstākļos, uzdot jautājumus zinātniekiem un laimēt balvas.

Pilna pasākuma programma vietnē www.zinatniekunakts2021.lv būs pieejama nedēļu pirms pasākuma un dos iespēju katram interesentam laicīgi atzīmēt saistošākās aktivitātes un no plašā norišu klāsta platformā izveidot pašam savu vakara programmu.

Zinātnieku nakts 2021 norisināsies, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus Covid-19 slimības izplatības ierobežošanai.

Dalīties