© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Latvijas Universitātes Bibliotēka aicina apgūt kursu “Ievads informācijpratībā”. Šo C daļas kursu izstrādājuši Bibliotēkas darbinieki ar mērķi radīt studentiem izpratni par informācijpratību un pilnveidot prasmes atrast, novērtēt un organizēt informāciju.

Kurss 2020. gada rudenī tika pasniegts pirmo reizi, un to apguva 54 studenti no dažādām fakultātēm. Viņi ieguva zināšanas par informācijas avotu veidiem un to kvalitātes novērtēšanu, kā arī praktiskas iemaņas informācijas meklēšanā dažādās datubāzēs un katalogos. Tāpat padziļināti tika apskatīts temats par akadēmisko godīgumu, atsauču veidošanu un organizēšanu, kas īpaši aktuāls tiem studentiem, kas gatavojas noslēguma darba izstrādei. 

Viena no galvenajām kursa priekšrocībām, ko atzinīgi novērtēja studenti, ir mācību norise tiešsaistē - iespēja materiālus apgūt patstāvīgi un noskatīties lekciju ierakstus sev ērtā laikā. Arī turpmāk kurss tiks organizēts attālināti, tādējādi sniedzot iespēju piedalīties studentiem no dažādām fakultātēm un apvienot ar pārējo nodarbību grafiku.  

Brīvās izvēles studiju kursu “Ievads informācijpratībā” bakalaura programmu studentus aicinām apgūt arī pavasara semestrī. Pieteikšanās notiek reģistrācijas nedēļas laikā Latvijas Universitātes Informācijas Sistēmā (LUIS). Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar kursa docētāju bibliotekāri Martu Liepu pa e-pastu Marta.Liepa@lu.lv. Sīkāka informācija.

No studentu atsauksmēm: 

“Kursu izvēlējos ar noteiktu mērķi, lai apgūtu nepieciešamās zināšanas un prasmes, kas ir vajadzīgas, lai veiksmīgi uzrakstītu bakalaura darbu. Manuprāt, arī šo mērķi sasniedzu, jo iemācījos, kā meklēt nepieciešamo informāciju Primo un kā veidot atsauces, izmantojot programmu Mendeley.” (Ķīmijas fakultātes studente). 

“Kā strādājošs students es īpaši atbalstu to, ka kurss jau no paša sākuma tika pasniegts virtuālā vidē, ka lekcijas tika ierakstītas un bija pieejamas jebkurā laikā.” (Medicīnas fakultātes studente). 

“Manuprāt, visvērtīgākās tēmas bija tieši tās, kuras ir saistītas ar dažādu darbu (kursa darbu, eseju, bakalaura darbu) izstrādi, jo ir ļoti vērtīgi uzzināt precīzāk par to, kā pareizi formulēt atsauces no dažādiem literatūras avotiem un kā pilnvērtīgi izmantot esošās LU datubāzes.” (Biznesa vadības un ekonomikas fakultātes studente). 

“Visvērtīgākā, pēc manām domām, bija informācija, kas saistīta ar citēšanu, atsaucēm un literatūras saraksta veidošanu. Ļoti noderīgi arī bija padomi, kā izmantot atslēgvārdus, Būla operatorus un citas advancētākas funkcijas meklēšanas programmās.” (Matemātikas fakultātes students).

Dalīties