Prof. Ilze Rūmniece

2020. gada 4. decembrī notika LU Humanitāro zinātņu fakultātes Klasiskās filoloģijas profesores, Hellēnistikas centra dibinātājas un vadītājas Ilzes Rūmnieces lekcija „Rētorika. Otrais vilnis” tiešraidē.

Profesore Ilze Rūmniece lekcijā dalījās iespaidos par Aristoteļa grāmatas “Runas māksla – Rētorika” latviskā tulkojuma tapšanu - darbu, kas turpinās un nebeidzas arī tagad, izteica savas domas par runas būtību, tās vietu, nozīmi, mērķiem cilvēka un sabiedrības dzīvē, tika aplūkoti dažādi sarunas aspekti, raksturots runātājs un klausītājs.

Aristoteļa teiktais liek mums pārdomāt arī mūsdienu situāciju, kā mēs komunicējam un sazināmies. Lekcijā izskanēja vairāki Aristoteļa citāti no grāmatas “Runas māksla – Rētorika”, kas aktuāli arī šobrīd, piemēram: “Vajag arī raudzīties, vai netiek melsts par kaut ko, kas neattiecas uz lietu, jo tās šķiet kā norādnes, ka melš arī par pārējo. 1417b.36“.

Pēc lekcijas bija skatāma LU Bibliotēkas veidota video izstāde, kurā bija apskatāmi antīkās literatūras izdevumi par retoriku, kuri atrodami LU Bibliotēkas krājumā. Lekcijas ieraksts ir pieejams LU Bibliotēkas facebook.com profilā.

Dalīties