26. februārī, plkst. 18.00, Latvijas Universitātes Bibliotēkā (Raiņa bulv. 19, 203. telpa) tiks atklāta izstāde “Ceļš”, kas veltīta LU atjaunotās Teoloģijas fakultātes izdevumam ar tādu pašu nosaukumu. Ar izstādi LU Bibliotēka atspoguļo žurnāla tapšanas vēsturi un sveic LU Teoloģijas fakultāti 100 gadu jubilejā. Pasākuma laikā tiks prezentēts jaunais žurnāla "Ceļš" numurs, kas tapis sadarbībā ar LU akadēmisko apgādu.

Izstāde ataino žurnāla vēsturi no 1935. gadā publicētā pirmā numura līdz mūsdienām. Izstādes radošā komanda ir apkopojusi statistikas datus par abiem izdevuma iznākšanas periodiem (no 1935. līdz 1940. gadam un no 1988. līdz pat mūsdienām), ļaujot uzzināt visvairāk publicētos autorus, kā arī kopējo izdevumā “Ceļš” iespiesto lappušu skaitu. Izstāde ieskicē arī konceptuālās izmaiņas, kas skar žurnālu gadu gaitā, kā arī akcentē galveno redaktoru ieguldījumu izdevuma tapšanā. Atskatoties LU Teoloģijas fakultātes (LU TF) izdevuma “Ceļš” vēsturē, LU Bibliotēka vēlas ne tikai atzīmēt izdevuma jauno dizainu, bet arī sveikt LU TF 100 gadu jubilejā.

Izstādi būs iespējams apskatīt LU Bibliotēkā Raiņa bulvārī (Raiņa bulv. 19, 203. telpa) līdz  pat 27. martam.

26. februārī atzīmēsim arī to, ka TF savā simtgadē iesoļo ar žurnālu “Ceļš” jaunā dizainā. Jaunākajā žurnāla „Ceļš” 70. numurā apkopoti kvalitatīvi un pētniecībā aktuāli akadēmiski raksti par dažādām tēmām teoloģijas un reliģijpētniecības jomās. Krājumā ir vairāki pētījumi, kas veltīti dažādu manuskriptu un Bībeles tekstu interpretācijai. LU TF absolvents Emīls Cēburs apskata 4Q372 manuskriptu un Vakarēdiena formulējuma interpretācijas iespējas. Savukārt Ārons Šrioks (Aaron Shryock) un Kaspars Ozoliņš savā rakstā pievērsušies senebreju vārda “āpār” tulkošanai latviešu Bībelē. Krājumā publicēti ar vairāki LU TF maģistrantu raksti. Piemēram, Bella Briška apskata termina “gnostiķis” pielietojumu Aleksandrijas Klementa darbos, savukārt, Ineta Lansdovne pievēršas dziedināšanas un izlīguma nozīmīgumam totalitārās pagātnes pārvarēšanas procesā. LU TF doktorants Iļja Marija Boļšakovs lasītājus iepazīstinās ar kveikeru reliģisko sabiedrību, bet doktorante Madara Vilne iedziļināsies Ošo izpratnē par garīgumu. Mg. philol. Nairi Balians apskata platonisma interpretācijas seksuālo identitāšu veidošanās procesā, kā arī 20. un 21. gadsimta literatūrā kopumā. Savukārt LU TF profesors Valdis Tēraudkalns analizē mūsdienu anglikāņu evaņģelikāļu euharistisko teoloģiju.

Visērtāk izdevumu iegādāties Latvijas Universitātes apgāda grāmatu veikalā Raiņa bulvārī 19 (12.00 – 17.00), taču žurnāls pieejams arī Latvijas lielākajās grāmatnīcās.

 

Par žurnālu

Žurnāls „Ceļš” ir atjaunotās LU TF anonīmi recenzēts periodisks, starpdisciplinārs izdevums, kura mērķis ir padziļināt lasītāju izpratni par teoloģiju un reliģijpētniecību, tās vēsturiskajiem un mūsdienu procesiem. Žurnāls ir veltīts teoloģijas un reliģijpētniecības problemātikai starptautiskā kontekstā, īpaši pievēršoties reliģiskās dzīves analīzei Latvijā un Baltijā. „Ceļš” nav piesaistīts konkrētai reliģiskajai pārliecībai, tā uzdevums ir kritiski analizēt reliģiskos procesus, ietverot visdažādākās teoloģijas un reliģijpētniecības jomas. Žurnāla mērķauditorija ir humanitāro un sociālo zinātņu eksperti un studenti, kā arī visi, kas ieinteresēti reliģijas fenomenu zinātniskā analīzē.

Dalīties