Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas veidotā izstāde “Mani gadi uz mani neattiecas”, kas tapa kā sveiciens Dr. theol. Jura Cālīša jubilejā, no 3. līdz 28. februārim aplūkojama Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvāris 28, 1. stāvs).

Sirsnīgā un emocijām bagātā izstādes atklāšana, kas jubilāram bija pārsteigums, noritēja 13. decembrī Bibliotēkā Raiņa bulvārī. Tās gaitā Juri Cālīti godināja LU Teoloģijas fakultātes dekāne, kolēģi un studenti, tika saņemta arī LU rektora p.i. Gvido Straubes pateicība un Latvijas Republikas prezidenta Egila Levita apsveikums.

No 3. februāra izstāde sev mājvietu radusi Eiropas Savienības mājā, atgādinot, ka Juris Cālītis 2015. gadā saņēma titula "Eiropas gada cilvēks Latvijā". Tradīcija godināt cilvēku, kas ar saviem darbiem visvairāk veicinājis Eiropas integrāciju Latvijā un Latvijas integrāciju Eiropā, aizsākta 1998. gadā. Aicinām iepazīties ar dažiem, Jurim Cālītim veltītajiem balsotāju citātiem, kas publicēti Eiropas Kustība Latvijā mājas lapā:

  • "Sirdscilvēks ar patiesu pārliecību."
  • "Dzīves gudrs cilvēks, kas Eiropas vērtības un cieņpilnas attiecības īsteno un ievieš dzīvē, rādot praktisku piemēru, kas liek līdzcilvēkiem padomāt, aizdomāties un nereti sastapties ar sev neērtiem jautājumiem. Cilvēks, kas nebaidās no neērtībām un dzīvi nevērtē pēc balts vai melns."
  • "Juris Cālītis ir cilvēks ar neizmērojamu cilvēkmīlestību sirdī, ar kuru viņš dalās ar mums – līdzcilvēkiem. Ir labi apzināties, ka šāds cilvēks ar LIELU SIRDI ir starp mums. Tā ir pamatīga drošības sajūta."
  • "Humānisma nesējs mūsu merkantīlajā sabiedrībā."
  • "Saprātīga balss, kura analizē un skatās uz to kā Latvijai attīstīties nākotnē – kā pilntiesīgai, sociāli atbildīgai, demokrātiskai valstij ES saimē."
  • "Par skaidru apziņu par Latvijas sasaisti ar pasauli un globāliem notikumiem, solidaritāti."
  • "Cilvēks ar lielo C. Demokrāts, līdzcietīgs, aktīvs – visas nosauktās ir Eiropas pamatvērtības".

Juris Cālītis ir mācītājs, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents, biedrības „Zvannieku mājas” dibinātājs un idejas autors. Lai atzīmētu viņa nozīmīgo dzīves jubileju un apzinātu Jura Cālīša personības plašumu, izstādes radošā komanda izskatīja 240 publikācijas, kurās izskanējušas Jura Cālīša domas par dažādiem tematiem. Paralēli bibliogrāfijai klasiskā izpratnē tapa domu un atziņu bibliogrāfija, kas materializējusies izstādē.

Darba gaitā izkristalizējās četras ietilpīgas tēmas – dzīve, cilvēks, ticība un mīlestība, kas ļāva sagrupēt domu graudus. Kopumā tika atlasīti 99 citāti, kas atspoguļoti ne tikai planšetēs, bet arī grāmatzīmēs, kas sniedz iespēju apmeklētājiem paņemt daļu no izstādes sev līdzi. Īsto grāmatzīmi, lai palīdz izvēlēties citāts no laikraksta “Izglītība un Kultūra” 2012. gada intervijas ar Juri Cālīti: "Lai Dieva vārds mums palīdz atšķirt to, kas ir labs, no tā, kas mums nav derīgs."

Izstādes veidotāja, LU Bibliotēkas bibliotekāre Agra Blūma, atzīst, ka darbs ar Jura Cālīša publikācijām sniedza iedvesmu, mierinājumu un prieku, ko novēl gūt arī izstādes apmeklētājiem. Izstāde apskatāma Eiropas Savienības mājā līdz 28. februārim.

Dalīties