Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4 kopš piektdienas, 8. novembra, apskatāma Bibliotēkas veidotā ceļojošā izstāde “Mirklis 100 gadi: Latvijas Universitātes Bibliotēka 1919-2019”.

Ar LU rektora p.i., profesora Indriķa Muižnieka, LU Senāta priekšsēdētāja, LU Bibliotēkas un Akadēmiskās bibliotēkas apvienotās padomes priekšsēdētāja, profesora Mārča Auziņa, LU Bibliotēkas direktores Mārītes Savičas, pašreizējo darbinieku un kolēģu, kā arī LU Deju folkloras kopas "Dandari" līdzdalību piektdien, 8. novembrī, atklāta LU Bibliotēkas vēsturei veltītā izstāde.

Atklājot izstādi, LU rektora p.i., profesors Indriķis Muižnieks uzsvēra, ka “apsveikt Bibliotēku vienmēr ir liels gods, jo Bibliotēka simboliski runājot ir saknes, uz kura balstās Latvijas Universitātes ozols. Universitātes Bibliotēka vienmēr ir bijusi attīstībā, atrodoties daudziem procesiem priekšgalā un vienmēr būs tā vieta, kas nodrošinās tiešu kontaktu un atbalstu pētnieku, mācībspēku un studentu darbībai.”

LU Senāta priekšsēdētājs, LU Bibliotēkas un Akadēmiskās bibliotēkas apvienotās padomes priekšsēdētājs, profesors Mārcis Auziņš atzina, ka “Bibliotēkas izstāde ir krāšņs noslēgums šogad notiekošajiem Universitātes jubilejas pasākumiem. Bibliotēkas koncepts ir mainījies laika gaitā, jo Bibliotēka vairs nav tikai viena konkrēta telpa vai ēka, šobrīd Bibliotēkas jēdziens jau ir daudz plašāks un sazarotāks.”

LU Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča uzsvēra, ka “šī izstāde ir LU Bibliotēkas dāvana Latvijas Universitātei tās skaistajā jubilejā un ir noslēdzošā izstāžu ciklā, kuru Bibliotēkas darbinieki sāka veidot pirms septiņiem gadiem. Šodien mēs svinam savus svētkus un šajā reizē mēs noteikti vispirms apzināmies savus šī brīža sasniegumus un godājam visu to darbinieku darba veikumu, kuri ir strādājuši pirms mums. Lai gan Bibliotēkai šo gadu gaitā ir bijuši virkne izaicinājumu, skaidrs ir viens, laiki ir mainījušies, esam mainījušies arī mēs paši. Nemainīga palikusi būtiskākā Bibliotēkas kā atmiņas institūcijas funkcija - vākt, glabāt, sistematizēt, apstrādāt, pētīt un popularizēt.”

LU Bibliotēkas veidotā izstāde “Mirklis 100 gadi: Latvijas Universitātes Bibliotēka 1919 -2019” ir veltīta Latvijas Universitātes 100. gadadienai.

Lai gan Latvijas Universitātes Bibliotēkas pirmsākumi ir atrodami jau 1862. gadā, kad dibināts Rīgas Politehnikums un Bibliotēka, izstādē sniegts ieskats LU Bibliotēkas attīstībā no Latvijas Augstskolas dibināšanas un Centrālās Bibliotēkas veidošanas 1919. gadā līdz 2019. gadam.

Izstādē atspoguļota Bibliotēkas un fakultāšu bibliotēku attīstība, to atrašanās vietas, raksturoti tās vadītāji, kā arī ikdienas darbā izmantotās tehnoloģijas, gadu gaitā paveiktais bibliotekāro darba procesu un pakalpojumu pilnveidošanā un automatizēšanā, sadarbības veicināšanā, krājuma attīstībā un publikāciju gatavošanā.

Kopumā izstādi veido 10 mobilie stendi. Izstāde līdz 27. decembrim ir apskatāma Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4, 2.stāvā.

Dalīties