Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēka un LU Ķīmiskās fizikas institūts 10. novembrī plkst. 16.00 aicina uz pasākumu, lai iepazīstinātu ar kodolenerģiju, kā arī izcilo zinātnieci Mariju Sklodovsku Kirī (Marija Kirī) un viņas ģimeni. Izstāde būs skatāma Dabaszinātņu Bibliotēkā (Dabas mājā, Jelgavas ielā 1, Rīgā).

Pasākumā piedalīsies bijušais Salaspils zinātniskā kodolreaktora galvenais inženieris Valdis Gavars ar stāstījumu par kodolenerģijas attīstību Baltijā un Latvijā, kā arī ar to saistītās zinātnes attīstību. Savukārt par atomiem un enerģiju klātesošajiem stāstīs LU Ķīmiskās fizikas institūta vadošās pētnieces Gunta Ķizāne un Elīna Pajuste, par radioaktīvo nuklīdu pielietojumu dzīvē stāstīs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) laboratorijas vadošais analītiķis Andris Abramenkovs un LU Zinātniski tehniskās informācijas inženiere Aija Tāle iepazīstinās ar fizikas doktori Irēnu Pļaviņu, kas līdzinājusies Marijai Kirī. Vienlaikus pasākuma laikā atklās izstādi “Atomi, enerģija un Kirī fenomens”, kurā interesenti varēs iepazīties gan ar izdevumiem no LU Bibliotēkas krājuma, gan eksponātiem no LU Ķīmiskās fizikas institūta. Izstāde LU Dabaszinātņu bibliotēkā būs skatāma no 10.novembra līdz 2018. gada 31. janvārim.
Izstāde tapusi, pieminot izcilo zinātnieci Mariju Kirī, kurai 2017.gada 7.novembrī apritētu 150 gadi. Viņas izteikumi ir vērā ņemami arī šodien: “Nebaidieties no perfekcijas, jūs nekad to nesasniegsiet”.  
Poļu izcelsmes Kirī ģimenes ģeniālie zinātnieki radīja laikmetu ar atklājumiem, kas ietekmējuši visas cilvēces dzīvi, proti, atomu enerģijas izmantošanas laikmetu. Pieci Kirī ģimenes locekļi laikā no 1903. līdz 1965. gadam saņēmuši četras Nobela prēmijas. Šo faktu dēvē par Kirī fenomenu. Zīmīgi, ka 2017.gadā, leģendārās Marijas Kirī jubilejas gadā, arī Latvijas Universitātes diviem izciliem profesoriem – Jurim Tīlikam un Valdim Kaļķim – aprit apaļa dzīves jubileja. Latvijas Universitātes profesors, akadēmiķis Juris Tīliks (1937–2007) un Latvijas Universitātes profesors Valdis Kaļķis (1937–2014) ir devuši nozīmīgu ieguldījumu kodolfizikas zinātnē, cietvielu radiācijas fizikā un radiācijas ķīmijā, kā arī Salaspils kodolreaktora būvniecībā un attīstībā.
Uz tikšanos 10. novembrī!

Dalīties