Latvijas Universitātes Bibliotēkā Kalpaka bulvārī (Kalpaka bulvārī 4) 15.decembrī, plkst.16.30 notiks LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes pasniedzējas, LU Tautas lietišķās mākslas studijas “Vāpe” vadītājas — H.I.Melnbārdes rūķu kolekcijas izstādes “Zem sarkanās mices” atklāšana. Ar šo izstādi māksliniece atzīmēs divas nozīmīgas gadskārtas — 42 darba gadus studijas “Vāpe” vadītājas godā un 25 gadus PPMF pasniedzējas kārtā.

Adventes laiks ir neparasts. Izstādi veltīsim tam, lai noticētu rūķiem un Ziemsvētku brīnumam. Paslēpušies zem sarkanās mices, paši meklēsim un atradīsim savu “iekšējo rūķi”. Šī izstāde īpaša ar to, ka tajā būs aplūkojami nevis mākslinieces porcelāna gleznojumi, bet gan H. I. Melnbārdes gadiem veidotā kolekcija, kas mums atklās rūķu un Ziemsvētku vecīšu sīkākās nianses un noslēpumus.
Mākslinieces kolekcijas pirmsākumi meklējami turpat 40 gadu garumā, kad kopā ar dēlu Armandu sāka kolekcionēt apsveikuma atklātnes ar rūķiem un tolaik populārajiem Salatēviem. Ar laiku atklātnīšu kolekciju, kas tagad jau mērāma tūkstošos, sāka papildināt rūķu un Ziemsvētku vecīšu figūriņas, kas atceļojušas no dažādām valstīm — Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas, Vācijas, Ķīnas, Amerikas u.c.
Kolekcijā ir simtiem darbīgo rūķu un Ziemsvētku vecīšu, kas veidoti no porcelāna, māla, koka, tekstila u.c. materiāliem. Un katram no tiem ir sava nodarbošanās: dāvanu rūķis, naudas rūķis, dārza rūķis, piparu rūķis, meža rūķis utt.
Īpaši mīļi rūķu saimniecei ir pašu rokām darinātie rūķi, kas Ziemsvētku laikā allaž papildina kolekciju.
Izstāde LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī būs skatāma līdz 26. janvārim, darba dienās, no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00. Mīļi tiks gaidīts ikviens entuziasts, kam rūķiskums dvēselei tuvs un Ziemsvētki ir gada gaidītākie svētki.
Un atceramies, ka ikkatrā namā mīt vismaz viens rūķis!

Dalīties