Kāda ir loma attēlu izšķirtspējai, un tās ietekmei digitālizācijas jomā? Izšķirtspējai ir būtiska nozīme ne tikai digitalizācijā, bet kopumā visā digitālajā pasaulē – ekrāna izšķirtspēja, televīzijas izšķirtspēja, attēlu izšķirtspēja u. c. Katrs jēdziens atšķiras viens no otra, galvenokārt ar saviem raksturlielumiem.

Digitalizācijā attēlu izšķirtspēja norāda, cik precīzs un detalizēts ir dotais attēls vai tā sagatavošanas process. Jēdzienu parasti pielieto tikai digitāliem attēliem. Jo lielāka ir attēla izšķirtspēja, jo precīzāks un lielāks attēls monitorā būs redzams. Katrs no attēlā redzamā kvadrāta laukumiem ir mikroskopisks gaismjūtīgs elements, kas elektroniski ieraksta uz tā krītošo gaismu.

Fotokamera digitālo datu plūsmu pārveido pikseļos. Pikselis ir vismazākais attēla elements, kam rastrgrafikā var tikt patstāvīgi piešķirti tādi raksturojumi kā, piemēram, krāsa un spilgtums. Katrs pikselis ekrānā vienlaicīgi var attēlot trīs krāsas RGB konfigurācijā (sarkana, zaļa, zila) dažādās spilgtuma intensitātēs. Pateicoties tam, iespējams attēlot katru krāsu. Pikseļi vienkopus uz ekrāna izveido viendabīgu attēlu. Jo vairāk pikseļu ir attēla failā, jo detalizētāks būs attēls un jo lielāku izdruku no tā varēs iegūt.

Izšķirtspēju mēra ar DPI palīdzību – punktu skaits uz collu (dots per inch). DPI norāda, cik skaidrs un detalizēts būs izdrukātais vai attēlotais attēls. Digitalizācijā DPI noteikti ir jāņem vērā, ja vēlaties skenēt skaidru un kvalitatīvu attēlu, kuru pēc tam izdrukā vai izmanto elektroniskā veidā.

Praksē, skenējot, sīkus vai mazus attēlus, detalizētus attēlus, jāizmanto pēc iespējas lielāks DPI, lai attēls būtu dzidrs (jo mazāks attēls, jo augstāka izšķirtspēja). Savukārt, ja digitalizē drukātos tekstus, tad var izmantot mazāku DPI, bet ne mazāk par 300 DPI. Kvalitatīvai drukāšanai vajadzīgi vismaz 300 DPI.

Kāda ir LU Bibliotēkas prakse? LU Bibliotēka ir veidojusi dažādas nozīmīgas un vērienīgas virtuālās izstādes. Viena no LU Bibliotēkas svarīgākajām izstādēm ir mirkļu izstāde, kuras tika izveidotas pavisam septiņas virtuālās izstādes - katru gadu jauna izstāde. Tās tika veidotas uz Latvijas Universitātes jubileju. Visas virtuālās izstādes var aplūkot LU Bibliotēkas mājas lapā, sadaļā virtuālās izstādes. Tā kā mirkļu izstādes tika veidotas gan virtuālā, gan stendu formā, tās materiāli tika digitalizēti augstā kvalitātē – izšķirtspēja 600 DPI. LU Bibliotēka piedāvā pakalpojumu „Digitalizācija pēc pieprasījuma”, kur ikviens klients var norādīt, cik augstā izšķirtspējā vēlas digitalizēt materiālus – sākot ar 300 DPI. Savukārt, ja nepieciešama īpaši augsta kvalitāte, piemēram, izstādēm, plakātiem vai afišu veidošanai, tad LU Bibliotēka piedāvā digitalizāciju līdz pat 1000 DPI lielā izšķirtspējā.

Dalīties

Saistītais saturs

No bibliotēkas krājuma – Ukrainā izdotā grāmata par porcelāna un fajansa izstrādājumiem
16.12.2022.

No bibliotēkas krājuma – Ukrainā izdotā grāmata par porcelāna un fajansa izstrādājumiem