Latvijas Universitātē (LU) no 24. līdz 30. oktobrim Starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas ietvaros norisināsies vairāki Nacionālā atvērtās piekļuves dienesta un LU Bibliotēkas rīkoti pasākumi klātienē un tiešsaistē.

Starptautiskā atvērtās piekļuves nedēļa (International Open Access Week) ir visā pasaulē pazīstama aktivitāte, kas notiek jau astoto gadu. Tās laikā akadēmiskajai un pētnieciskajai kopienai būs iespēja turpināt  izzināt pētniecības rezultātu atvērtās piekļuves priekšrocības, dalīties pieredzē un iedvesmoties plašākai līdzdalībai, lai atvērto piekļuvi padarītu par jaunu standartu studijām un pētniecībai.

Atvērtā piekļuve (Open Access) ir bezmaksas, tūlītēja piekļuve akadēmisko pētījumu rezultātiem tiešsaistē, ar tiesībām izmantot  (arī atkārtoti izmantot) šos rezultātus savā pētnieciskajā darbībā. Atvērtai piekļuvei piemīt spēks transformēt veidu, kādā tiek veikta pētniecība, tai ir tieša un plaša ietekme uz akadēmisko vidi, medicīnu, zinātni, industriju un sabiedrību kopumā.

Atvērtai piekļuvei piemīt potenciāls izgūt maksimālu labumu no ieguldītiem resursiem pētniecībā, palielināt zinātnisko publikāciju pieejamību un izmantojamību, sekmēt iespējas nodarboties ar pētniecību, izmantojot pieejamos informācijas resursus, un uzlabot kopējo pētniecības attīstību. Pētniecību finansējošās aģentūras, akadēmiskās iestādes, pētnieki un zinātnieki, pasniedzēji, studenti un citi sabiedrības locekļi ik gadu arvien lielākā skaitā atbalsta atvērtās piekļuves idejas. Atvērtās piekļuves nedēļa ir iespēja visai sabiedrībai iesaistīties šīs kustības attīstībā.

2016. gadā starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas tēma ir “atvērts darbībā” (Open in Action). Lai noskaidrotu sabiedrības kopējo viedokli, ieceres un virzību uz publicēšanos atvērtā piekļuvē, kā arī iedvesmotu rīkoties, ir izveidota vietne “Open Access Week action portal”. Ikkviens interesents ir laipni aicināts ar to iepazīties.

Iesaisties! Piedalies arī Atvērtās piekļuves nedēļā 2016 – Latvijā!

Vairāk par aktivitātēm Latvijas Universitātē:

5 tiešsaistes semināri par atvērtās piekļuves vadlīnijām un atvērto zinātni : 24.10.2016.-28.10.2016.

Zinātnes kafejnīca  “Zinātnisko publikāciju aizkulises. Kā radās zinātniskā publikācija? Ko no tām iegūst sabiedrība? Kā veicināt savu zinātnisko sasniegumu atpazīstamību?”:  27.10.2016.

Prof. E. Mitlera vieslekcija “Digitālie izdevumi. Jauna paradigma akadēmiskajiem izdevumiem”: 28.10.2016.

Prezentācija “Soli pa solim: LU Bibliotēka Jums”: 26.10.2016.

Papildus aicinām ieskatīties Nacionālā atvērtās piekļuves dienesta vietnē – katru dienu jauna ziņa!